Traditionen bag Sankt Hans Aften

Sankt Hans Aften er en højtid, der traditionelt markeres ved bål og fællessang i hele landet. Det er i Danmark en særdeles dybt forankret fejring, som både handler om at mindes Sankt Johannes Døberen og om at afskrække onde ånder. Det er en traditionsrig sommernat mellem den 23. og 24. juni, hvor det danske folk samles omkring majestætiske bål, synger Midsommervisen og betragter det flammende ekko af fortidens overtro.

Sankt Hans 2024

Forberedelserne til Sankt Hans 2024 er allerede i fuld gang i mange af landets byer og landsbyer, hvor man lever op til traditionerne ved at bygge store bål, hvor heksedukker af halm og gammelt tøj brændes af i højsommernattens skær. Disse forberedelser er en vigtig del af Sankt Hans-fejringen, og hvert år ser vi en lagdeling af nye og gamle traditioner, der beriger og fornyer denne årlige fejring.

De mange facetter af Sankt Hans

Bålets symbolik

Bålet, som er en essentiel del af Sankt Hans, symboliserer lyset, der trods de tiltagende mørke aftener, stadig findes og sejrer over mørket. Heksen der sendes af sted på bålet, er en repræsentation af det onde, der blev bekæmpet i de gamle dage.

Udbredelsen af Sankt Hans

Sankt Hans er en tradition, der ikke kun hyldes i Danmark, men også i mange andre europæiske lande, herunder Norge, Sverige, Finland, Estland, Letland og Litauen. Traditionerne varierer fra land til land, men fælles for dem alle er, at de fejrer solhverv og markeringen af sommerens højdepunkt.

Spørgsmål og svar om Sankt Hans