Den optimale styrketræning

Styrketræning er i dag et komplekst begreb. Der findes et væld af træningsmuligheder og metoder, og lige så mange forslag til øget effektivitet af din træning. Endeløse valg af diæter, træningsrutiner og remedier, og det bliver hurtigt et uoverskueligt projekt for de af os, der ikke har en personlig træner uddannelse, eller har boet i fitnesscenteret det seneste årti. 

Heldigvis behøver det slet ikke at være så kompliceret – mest af alt handler det om at kende sin krop. Og med det udgangspunkt at finde den kombination af kost og træning, der varetager netop din krops behov. 

Hvad udgør en effektiv træning

En effektiv træning handler om at balancere kroppens energioptag med det energiforbrug, der sker under træningen. En sund og optimal træning er altså ikke givet med den fysiske aktivitet alene, vi må også sørge for at give kroppen det, den har brug for at kunne optimere opbygningen af muskelmasse. 

De fleste af os ved, at protein er kendt som kroppens, og i særdeleshed musklernes, byggesten. Når vi ønsker at øge muskelmassen, så har vi brug for et øget proteinoptag – proteinproduktionen i muskulaturen er afgørende for, hvilken effekt vi får af den daglige træning. 

Proteinpulver – et effektivt kosttilskud 

Når vi styrketræner, så har vi brug for mere protein, end når vi holder et normalt og gennemsnitligt aktivitetsniveau. En sund og vareriet kost vedligeholder det anbefalede proteinoptag, men når vi bruger mere, må vi tilsvarende indtage mere. 

Proteinpulver som kosttilskud er en sikker og simpel måde at sikre et optimalt proteinniveau. Kosttilskudet er praktisk og nemt at have med, og fås i mange varianter. 

De flest produkter er i dag optimeret så meget, at de smager godt, og kan opløses i alle former for væsker. De kan bruges i en milkshake, i en smoothie, eller blot opløses i vand eller mælk. 

Proteintilskudet kan med fordel indtages før og efter træningen, hvorfor mange sværger til proteinpulveret, der er let at have med på farten og i træningstasken. 

Kend din krop og få styr på dine rutiner

Vil du gerne i gang med at styrketræne, så sæt dig et mål og læg en plan. Det er sjældent holdbart, når vi famler os frem i blinde, og kaster os fra vægte til træningsmaskiner og tilbage igen. 

Tag stilling til, hvad du vil opnå – vil du være større, vil du være mere tonet, eller vil du tabe dig? Hver målsætning har hver sin træningsmetode, der passer. Dernæst må du lægge en kostplan, der supplerer din træning. Denne skal tage udgangspunkt i din vægt, din BMI, dit aktivitetsniveau, og den skal være hensigtsmæssig i forhold til din målsætning.

Kosten er vigtig, når vi træner – det er essentielt, at vi optager den energi, vi har brug for, og det er essentielt, at vi tilfører kroppen den mængde protein, der er nødvendig for at opbygge, og ikke nedbryde, vores muskulatur. 

Træning er sundt, når det er gjort rigtigt, og her spiller kosten en afgørende rolle.