Det skal du vide om højskoler

Vil du gerne vide mere om højskoler og højskoleophold? I denne artikel har vi fokus på højskoler og alt, hvad du skal vide, hvis du selv overvejer at booke et kortere eller længere ophold på en højskole.

Hvad er en højskole?

Højskoler er såkaldte kostskoler, hvor du bor og har undervisning inden for udvalgte fag og emner, som du selv har valgt på forhånd. Det kan være fag inden for områder som f.eks. samfundsfag, humaniora, natur, kunst, musik, idræt og meget mere. Højskole er for alle, uanset baggrund, køn og alder – og det er et godt sted at få nye sociale, personlige og faglige perspektiver.

Hvor længe varer et højskoleophold?

Lange højskolekurser kan vare lige fra 8 uger til 40 uger og ligger som regel i foråret eller efteråret. Det er ophold, som oftest vælges af de 18-25 årige, hvor højskoleopholdet bruges som ”pause” mellem uddannelser – enten fordi man har brug for en pause, hvor man kan gå i dybden med noget, man elsker eller fordi man gerne vil opkvalificeres i noget for at kunne søge ind på en bestemt uddannelse.

Korte højskolekurser er mere tema-baserede og varer typisk 1-2 uger. De fleste kurser ligger i sommerferien, hvorfor de også bliver kaldt sommerhøjskole. Alt efter højskole er der mange forskellige kurser at vælge imellem, lige fra vandring og dykning til yoga og meditation og alt derimellem. Mange vælger her at tage af sted med venner eller familie, fordi det er en sjov og inspirerende måde at holde sommerferie på.

Er der adgangskrav?

Det kræver ingen specielle forudsætninger, karakterer eller andre uddannelsesmæssige krav for at kunne komme på højskole. Det er heller ikke et sted, hvor du får karakterer eller skal gå til eksaminer, når du afslutter dit ophold. Du får derimod lov til at forme undervisningen sammen med dine lærere og andre kursister, så du kan gå i dybden med lige det, du synes er spændende.

Hvad koster et højskoleophold?

Prisen for de lange kurser ligger i gennemsnit på 1.550 kr. pr. uge, men det varierer naturligvis fra højskole til højskole. Prisen får korte kurser ligger i gennemsnit på 4.600 kr. pr. uge. Du kan dog i de fleste tilfælde tjekke priserne på højskolens egen hjemmeside.