Ondt i ryggen – en folkesygdom

 

En stor gruppe af danskere lever med rygsmerter i varierende grad – en stor del af disse i en sådan grad at det går ud over deres livskvalitet og dagligdag. Alene smerter i lænden plager mere end 850000 danskere årligt. Lændesmerter er sammen med nakkesmerter en af de hyppigste årsager til at folk vælger at besøge en kiropraktor

 

Hos Kiropraktorerne Johan&Jørgensen i København er det dog ikke kun smerter i lænd og nakke som bliver behandlet, men også spændingshovedpine, migræne samt smerter til arm og ben som bliver behandlet.

 

 

Hold i ryggen

Du kender det godt – den der smerter som kommer lige pludselig ved en forkert bevægelse eller simpelthen bare er der når du vågner. Årsagen til hold i ryggen er sjælden oplagt, men smerterne er meget reelle, og mange oplever at de kan have meget ondt i ryggen. Typisk er du fastlåst i en stilling med jagende smerter ved forsøg på at rette dig ud. Smerterne i ryggen kan være nærmest uudholdelig men de står på.

 

Hold i ryggen minder på mange måder om de smerter som ses ved nerve i klemme – oftest bruges udtrykket nerve i klemme dog om smerter i brystryggen hvorfor man ofte også taler om nerve i klemme mellem skulderbladene

 

Hekseskud

Hekseskud er ligesom hold i ryggen en symptombeskrivende diagnose og således ikke en rigtig diagnose. Ved Hekseskud ses smerterne at sidde i lænden som et hold i ryggen i lænden.

 

Årsagen til hold i ryggen, hekseskud og nerve i klemme skal findes i de små led som findes i rygsøjlen. Den jagende smerte kommer primært herfra, hvorfor udtrykket facetledssyndrom ofte også bruge i flæng med hold i ryggen og nerve i klemme.

 

De facetled i ryggen sammen med musklerne giver de smerter og gener som mange forbinder med hold i ryggen.

 

Din kiropraktor benytter sig derfor af teknikker til at frigøre / øge bevægeligheden i de små facetled samt behandling rettet mod muskelspændingerne for at hjælpe tilstanden på vej.

 

Selvom ikke to forløb hos kiropraktor er ens, vil de fleste opleve markant lindring allerede efter første behandling hos kiropraktor. Bedringen af smerterne i ryggen afgøres dog delvist også af årsagen til dine smerter i ryggen. Nogle smerter i ryggen er svære at behandle end andre – men oftest vil selv mere alvorlige årsager til rygsmerter så som diskusprolaps bedres ved behandling hos kiropraktor

 

 

Hvad skal jeg gøre når jeg har ondt i ryggen

 

Når vi har smerter i ryggen kan vi ofte blive bange for at bruge vores ryg da smerterne føles forkert. Ryggen tager dog ikke skade selvom smerten undertiden kan føles meget intens. Hvis du har smerter i ryggen er det derimod vigtigt at holde dig i gang og bruge kroppen inden for smertegrænsen. På den måde hjælper du også rygsmerterne hurtigere væk. Begrebet aktiv hvile er godt dækkende for den adfærd som er bedst ved ondt i ryggen.

 

Så bare at ligge sig på sofaen og vente på at dine rygsmerter forsvinder er sjældent en god ide. Kom i stedet ud og gå en lille tur, eller lav nogle små øvelser ifht hvad din krop synes at være med til uden den giver for mange smerter i ryggen. Sid generelt mindre, men brug kortere hvil ind imellem let aktivitet for holde kroppen kørende.

 

Forsikringen viser at viden om årsagen til dine rygsmerter hjælper med at håndtere dem korrekt og samtidig giver folk mere tryghed ifht deres rygsmerter samt at leve med rygsmerter som ikke nødvendigvis altid er lige nemme at løse.

 

Kiropraktorerne er eksperter inden for rygsmerter og uddannet til at undersøge, behandle men også vejlede dig ifht lige netop dine smerter i ryggen. Sammen finder vi en hjælp til at komme hurtig tilbage til bedst mulig dagligdag med færrest mulig smerter i ryggen

 

Skal jeg bruge is eller varme ved ondt i ryggen

Der er ikke et rigtigt svar på om is eller varme virker bedst på smerter i ryggen. Og generelt skal du bruge det du synes virke bedst. Ingen af delene har en skadelig effekt for smerterne i ryggen. Mange bruger således is og varme i kombination når de har ondt i ryggen

 

Skal jeg tage smertestillende når jeg har ondt i ryggen?

Mange oplever nemmere ved at kunne bevæge sig når de tager smertestillende ifb med deres rygsmerter og derved hjælpe deres rygsmerter i gang. Smertestillende ud over håndkøbsdosis kræver dog besøg hos egen læge. Når dette synes nødvendigt vil din kiropraktor hjælpe dig med orientering af egen læge om årsagen til dine rygsmerter således at dine læge kan hjælpe dig på bedst mulig måde

 

Få undersøgt årsagen til dine smerter i ryggen

Selvom mange smerter i ryggen går væk af sig selv over tid kan det være nødvendigt at få dem tjekket af relevant fagperson som f.eks. en kiropraktor. Dette især når smerterne i ryggen ej forsvinder inden for en kortere periode, eller når de er associereret med udstråling til arm eller ben.

 

 

Få hjælp til dine rygsmerter i dag – kontakt din kiropraktor i København