Zinfandel-vine bliver stadig mere populære i Danmark

Vin lavet på Zinfandel druer bliver hele tiden mere og mere populære blandt danske vinelskere. Druen dyrkes stadig mest i Californien, men navnet vinder indpas i flere europæiske lande, hvor den samme drue dyrkes under andre navne.

En mangesidet drue

Zinfandel er den mest dyrket drue i Californien. Druen er kendt som særdeles mangesidet, og kan bruge til mange forskelligeartede vine. Generelt kan Zinfandel vin type give en vin med meget stor fylde, der er meget intens og som har en god tannis, der gør vinen egnet til lagring. Selve fremstillingsprocessen er dog ekstrem vigtig for karakteren for vin lavet på Zinfandel. Når det er rødvine anvendes en lang gæring med drueskallen. Og så kan den med stor fordel blandet med den meget brugte Cabernet Sauvignon.

Druen tages mere seriøst

Vin fra Californien lavet på Zinfandel fik et gennembrud på 1970’erne. På dette tidspunkt blev druen benyttet til en næsten klar vin lavet på druen. Det var i øvrigt en vin med lav alkoholprocent og som ofte var sød. Siden har Zinfandel udviklet sig en drue, der bliver taget meget mere seriøst. Som rødvin er Zinfandel vin ofte meget frugtagtig i smagen med nuancer af flere bær, chokolade, blommer og diverse krydderier. Der er en naturlig høj alkoholprocent, der får den til at passe til tung dansk mad med sauce. De er populære til jul, men også til retter med oksekød eller svinekød

Samme drue som Primitivo

DNA tests har vist at Zinfandel og druen Primitivo, der dyrkes i primært Puglia i Italien er en og samme drue.
Også den kroatiske druesort Crljenak Kaštelanski er den samme som Zinfandel. Faktisk menes druen oprindeligt at stamme fra netop Kroatien, og derfra har den bredt sig til Puglia. Navnet Zinfandel skyldes sandsynligvis en sproglig misforståelse i forbindelse med en ungarnsk drue, som guldgravere tog med til Californien.
For et par år siden fandt man så ud af at Zinfandel er den samme drue. Det er i øvrigt langt fra ualmindeligt, at samme drue har flere forskellige navne. Specielt i Spanien er det ret udbredt.

Stigende salg i Danmark

De senere år har vine lavet på Zinfandel fået en stadig større markedsandele i Danmark. Faktisk er vinene blevet så populære at italienske producenter, der har lavet deres vin på Primitivo druen kan finde på at kalde det for vin lavet på Zinfandel. Et bevis for druen popularitet i Danmark.

Smag af varmen

Meget ofte bærer en Zinfandel vin præg af at have vokset i et varmt klima. Solen spiller ind. Det kommer netop til udtryk i smagen af diverse bær, lækker chokolade og så selvfølgelig rosin. Det er en kraftig vin, og er du ikke til det, så skal du nok ikke vælge en Zinfandel vin.

Køb også online

Som de fleste andre vine kan du også købe Zinfandel vine med fordel online. Hos Jysk Vin har de generelt et stor udvalg af forskellige vine i forskellige kvaliteter. Det er gode Zinfandel vine, men også rigtigt meget andet, og helt sikkert noget til din smag.